Halloween cupcakes!
Dit heb je nodig:
- Fondant (zwart, wit, oranje, groen en bruin)
- Zwarte eetbare stift
- Cocktailprikkers
- Ronde uitsteker (cupcake grootte)
- Eetbare lijm
- Structuurmat (optioneel)
Rol de zwarte fondant uit en breng hier met een structuurmat een patroon in aan. Steek met de ronde uitsteker de basis voor de cupcake uit. Plak deze vast op de cupcake.
Neem een balletje witte fondant en vorm deze tot een kegel. Het puntje van de kegel geef je een draai, doe dit voor elk spookje anders. Laat de spookjes even drogen voordat je het gezichtje tekent met de eetbare stift.
Rol de groene fondant tot een zeer dun sliertje, snij dit in kleine stukjes en rol deze om de cocktailprikkers heen. Laat zo drogen.
Maak van oranje fondant balletjes in verschillende maten. Met een cocktailprikker prik je bovenin het balletje een gaatje. Vanaf dit punt maak je inkepingen met de prikker om het balletje zo tot een pompoen te vormen.
Maak het gaatje bovenin de pompoen iets groter. Neem een stukje bruine fondant wat je tot een kegeltje vormt en steek deze als een steeltje in de pompoen.
Haal de groene sliertjes voorzichtig van de prikkers af en bevestig op de pompoen.

Spinnenwebkoekjes
- 125 g koude boter
- 250 g bloem
- 100 g witte basterdsuiker
- 3 eieren (alleen de eidooier)
- 1 vanillestokje
- 250 g poedersuiker
- 2 el cacaopoeder
Keukenspullen
- keukenmachine
- deegroller
- 2 bakpapier
- cocktailprikker
Bereiden
- Snijd de koude boter in stukjes. Meng de boter, bloem, suiker en eidooier in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Snijd het vanillestokje over de lengte open, schraap met de punt van een mes het merg eruit en voeg toe. Meng nogmaals. Vorm een samenhangende bol, verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg uit tot een lap van 4 mm dik. Snijd er zeshoekjes uit van Ø ca. 6 cm. Knip eventueel een sjabloon van (bak)papier. Leg de koekjes op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de koekjes onder elkaar in 12-15 min. goudbruin en gaar. Verwissel de bakplaten halverwege. Laat de koekjes in 1 uur helemaal afkoelen.
- Klop ondertussen de eiwitten los in een kom. Meng beetje bij beetje door de poedersuiker tot je een dik glazuur hebt. Het kan zijn dat je niet al het eiwit nodig hebt. Doe de helft van het dikke glazuur in een aparte kom en meng de cacaopoeder erdoor.
- Vouw 2 cornetjes: knip een rechthoekig stuk bakpapier diagonaal doormidden. Je krijgt dan twee driehoeken. Rol van elke driehoek een friteszakje. Doe van elke kleur dik glazuur 2 el in een cornetje en vouw het papier aan de bovenkant van de cornetjes dicht.
- Verdun de rest van beide soorten glazuur in de kommetjes tot een lopend glazuur door er wat water of water en extra eiwit aan toe te voegen. Verdeel het dunne glazuur over de koekjes: de helft van de koekjes met het witte en de andere helft met het donkere glazuur. Knip een klein puntje van de cornetjes. Teken met het dikke (en andere kleur) glazuur spiraalsgewijs de contouren van het koekje na, van buiten naar binnen. Trek met de cocktailprikker vanuit het midden van het koekje naar elk hoekje een streep, dwars door het glazuur zodat er een spinnenweb ontstaat. Laat de koekjes 3 uur drogen.

Groenteskulls met een bloederig dipje
- cocktailprikkers
Bereiden
- Snijd de ongeschilde komkommer in plakjes van 1 cm dik. Halveer de paprika, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd de helften doormidden. Snijd de bolle kanten van de radijsjes zodat er plakjes van 1 cm dik overblijven.
- Snijd alle groenten in de vorm van doodshoofdjes. Maak met een scherp mesje gaatjes als ogen, een driehoekje als neus en een rechthoekje als mond. Prik de doodshoofdjes op cocktailprikkers.
- Roer het bietensap door de roomkaas, zodat er een gemarmerd effect ontstaat. Serveer de doodshoofdjes met de dip.
Je kunt ook een spuitmondje (ca. Ø 4 mm) gebruiken om de oogjes mee uit te steken.


Spookpizza
- 1 pakje tomato frito (tomatensaus, 350 g)
- 2 pizzabodems (koelvers)
- 2 zakjes mozzarella (a 125 g, bijv. Euro Shopper)
- 2 el kappertjes (potje 100 g)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de tomato frito over de 2 pizzabodems.
- Snijd de mozzarella in plakjes van 1/2 cm. Snijd elk plakje in de vorm van een spookje en verdeel over de pizzabodems. Leg op elk spookje 2 kappertjes als oogjes.
- Bak de pizza’s iets onder het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Snijd de pizza langs de spookjes in stukken en serveer.
Geroosterde pompoen met parmezaan
- 1 flespompoen
- 5 el olijfolie
- 1½ el Italiaanse kruiden
- 100 g Parmezaanse kaas
- 1 citroen (schoongeboend)
- 100 g panko
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de pompoen en snijd in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd met een scherp mes de ongeschilde parten in dunne plakken van 1 cm breed.
- Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olie. Bestrooi met 1/2 el kruiden, peper en eventueel zout. Bak de pompoen in het midden van de oven in ca. 20 min gaar.
- Rasp ondertussen de kaas. Rasp de gele schil van de citroen. Meng de panko en kaas met de rest van de kruiden, olie en het citroenrasp. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel het pankomengsel de laatste 10 min. van de baktijd over de pompoen. Neem uit de oven, verdeel de pompoen over een schaal en serveer.
Lekker met gebakken runderchipolata en Toscaanse aardappelpartjes.
Doodshoofd-lollie's
- marshmallows (zakje 265 g)
- harde zoete kleurendropstaafjes (zakje 225 g)
- bico's (zwarte dropstaven met een rode sliert eromheen gewikkeld) (28 stuks)
Keukenspullen
- satéstokje
Bereiden
Maak met een scherp mesje een inkeping in de marshmallow op de plek waar de mond komt en steek hier 2 staafjes kleurendrop in voor griezelige tanden. Met een satéprikker maak je gaten voor de ogen waar je 2 stukjes dropstaaf in doet. Onder in het doodshoofd maak je een gat, waar je een dropstaaf in stopt die als stokje fungeert. Griezelen maar: je enge lollie is klaar!


Pittige halloween burgers
- 500 g pompoen
- 1 zakje hazelnoten (55 g)
- 5 sneetjes volkorenbrood
- 1 el milde Indiase currypasta
- 1 zakje verse koriander (of peterselie (15 g), fijngehakt)
- 2 eieren (losgeklopt)
- 3 eetlepels olie
Bereiden
Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf. Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe het in een kom. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin en hak ze daarna fijn in de keukenmachine of in de vijzel. Voeg het brood toe en verkruimel het in de keukenmachine of met de hand. Roer de currypasta, 1 theelepel zout en de koriander erdoor. Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe. Meng alles en kneed het goed. Laat het pompoenmengsel in de koelkast 30 minuten rusten. Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 minuten gaar, keer de burgers regelmatig. Lekker op een broodje, met rode-uiringen en sla of met roergebakken prei en meergranenrijst.
Reactie plaatsen
Reacties