recepten

Slagroom-versiertaart

stroopwafelsoufflé 

Bereiden

 
  1. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Snijd de cake in de lengte in 4 plakken. Leg 2 plakken strak tegen elkaar op 1 el jam op een bord en bestrijk met de rest van de jam. Leg de andere 2 plakken erbovenop.
  2. Bestrijk de taart rondom met een royale laag slagroom. Plak het amandelschaafsel tegen de zijkanten. Teken met de chocoladestift een raster van 24 vierkantjes op de taart. Leg in elk vierkantje een snoepje.

basisquiche met spekjes

Keukenspullen

  • keukenmachine
  • quichevorm (Ø 26 cm)

Bereiden

  1. Meng de boter met de bloem handmatig of met een keukenmachine snel tot een kruimig deeg. Voeg het ei, zout en ijskoud water toe en meng tot een samenhangende massa (1 tl zout en 1 el ijskoud water per 8 personen). Maak van het deeg een bal, verpak in vershoudfolie en laat ruim 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Bestuif het keukenblad met bloem en rol daarop het deeg gelijkmatig uit tot een lap van ca. 30 cm. doorsnede. Bekleed de quichevorm met het deeg. Druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm. Snijd het overtollige deeg bij de randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een koekenpan en bak het spek 5 min. Rasp de Gruyere kaas.
  4. Meng in een kom de rest van de eieren met de melk, crème fraîche en kaas en voeg naar smaak peper en zout toe. Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover. Bak de quiche ca. 45 min. in het midden van de hete oven goudbruin.
Bereidingstip:

De taart kan 1 dag van tevoren bereid worden. Laat de taart afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. De taart kan op de dag zelf in ca. 15 min. opgewarmd worden in een op 160 °C voorverwarmde oven of koud eten.

Keukenspullen

  • keukenmachine
  • 4 soufflévormpjes (inhoud 150 ml), ingevet

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eidooiers los. Laat de boter op laag vuur smelten, roer de bloem erdoor en schenk er al roerend scheutje voor scheutje de melk bij tot er een gladde saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor. Laat het mengsel afkoelen.
  2. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout stijf en zet het tot gebruik in de koelkast. Maal de stroopwafels zeer fijn in de keukenmachine. Schep de eiwitten voorzichtig door het eidooiermengsel en schep als laatste de fijngemalen stroopwafels erdoor.
  3. Verdeel het stroopwafelmengsel over de vormpjes en bak in ca. 15-20 min. in de oven. Strooi de poedersuiker eroverheen. Serveer direct.