
hartige oliebollen
Ingrediënten
- 250 g bloem (gezeefd)
- 1/2 zakje gist (pakje 3 zakjes)
- 100 ml melk (lauwwarm)
- 120 ml bier (1 flesje a 0.3 liter)
- 1 ei (losgeklopt)
- 120 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 500 ml olie (om te frituren (bijv. zonnebloemolie of arachideolie)
- Meng de bloem met de gist. Voeg de melk, het bier en ei toe en meng met een spatel of mixer met deeghaken tot een glad beslag. Meng er 80 g kaas en een mespunt zout door. Laat afgedekt met een schone, warme en vochtige theedoek over de kom 1 uur rijzen.
- Verhit de olie in een pan tot 180 ºC. De pan mag tot maximaal de helft met olie zijn gevuld, anders kan hij overstromen. Schep met 2 ingevette lepels hoopjes beslag uit de kom, laat deze voorzichtig in de olie zakken. Bak in 2 porties 10 bollen 4 min. of tot ze mooi goudbruin zijn. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi met de rest van de kaas en serveer.
mini oliebollen met cranberry
ingrediënten
- 125 g craisins bosbes (gedroogde cranberry's)
- 300 ml kokend water
- 500 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
- 14 g gedroogde gist (2 zakjes)
- 2 el suiker
- 500 g bloem
- 1 ei
- 1 tl zout
- 50 g pistachenoten
- 1 liter arachideolie
- Doe het fruit in een kom. Schenk er het kokende water over en laat 15 min. staan. Giet af.
- Verwarm ondertussen voorzichtig de karnemelk in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm. Doe de gist en suiker in een kom. Roer de karnemelk erdoor.
- Zeef de bloem boven een kom. Klop het ei los in een diep bord.
- Maak in het midden van de bloem een kuiltje. Schenk hier het gistmengsel en het ei in. Voeg het zout toe. Roer met een houten lepel tot een samenhangend beslag.
- Snijd het fruit grof en hak de pistachenoten grof. Meng door het beslag. Dek af met een warme, lichtvochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verhit de olie in een ruime pan tot 180 °C of zet de frituurpan aan. Doop 2 eetlepels in de olie en schep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot van het beslag. Bak er maximaal 6 per keer in 3 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig en laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met poedersuiker.
