hartige oliebollen

Ingrediënten

 
  1. Meng de bloem met de gist. Voeg de melk, het bier en ei toe en meng met een spatel of mixer met deeghaken tot een glad beslag. Meng er 80 g kaas en een mespunt zout door. Laat afgedekt met een schone, warme en vochtige theedoek over de kom 1 uur rijzen.
  2. Verhit de olie in een pan tot 180 ºC. De pan mag tot maximaal de helft met olie zijn gevuld, anders kan hij overstromen. Schep met 2 ingevette lepels hoopjes beslag uit de kom, laat deze voorzichtig in de olie zakken. Bak in 2 porties 10 bollen 4 min. of tot ze mooi goudbruin zijn. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Bestrooi met de rest van de kaas en serveer.
 

mini oliebollen met cranberry

ingrediënten 

  1. Doe het fruit in een kom. Schenk er het kokende water over en laat 15 min. staan. Giet af.
  2. Verwarm ondertussen voorzichtig de karnemelk in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm. Doe de gist en suiker in een kom. Roer de karnemelk erdoor.
  3. Zeef de bloem boven een kom. Klop het ei los in een diep bord.
  4. Maak in het midden van de bloem een kuiltje. Schenk hier het gistmengsel en het ei in. Voeg het zout toe. Roer met een houten lepel tot een samenhangend beslag.
  5. Snijd het fruit grof en hak de pistachenoten grof. Meng door het beslag. Dek af met een warme, lichtvochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  6. Verhit de olie in een ruime pan tot 180 °C of zet de frituurpan aan. Doop 2 eetlepels in de olie en schep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot van het beslag. Bak er maximaal 6 per keer in 3 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig en laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met poedersuiker.