
ei in de dop!

pannenkoekjes met zoet spiegelei!

de ultieme paastaart

paastaart met mango en kokos
ei-in-de-dop
- Maak aan de bovenkant van de eieren een gaatje door met een puntig mes een draaiende beweging te maken. Maak het gaatje steeds groter, breek er met je vingers kleine stukjes vanaf tot er een gat in zit met een diameter van 1-2 cm. Laat het eiwit eruit lopen maar laat de eidooier erin zitten. Het eiwit wordt niet gebruikt. Zet de eieren terug in de eierdoos. Bestrooi de eidooier met de kaas en breng op smaak met peper en zout. Roer de crème fraîche los en schep in elk ei 2 tl.
- Breng in een lage, brede pan een laag water van 4 cm aan de kook. Laat de eieren er voorzichtig in glijden. Laat ze 4 min. dobberen tot de eidooier aan de randjes begint te stollen. Neem de eieren met een lepel uit het water en zet ze terug in de eierdoos. Bestrooi met peper. Besprenkel elk ei met een 1/2 tl olie en bestrooi met de peterselie.
Tip:
Ook lekker als lunchgerecht: rooster 4 sneetjes brood en snijd ze in repen. Dip de repen in het ei.
Tip:
Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.
-
-
paastaart
-
Ingrediënten
-
- 200 g boter (+ extra om in te vetten)
- 325 g fijne kristalsuiker
- 200 g crème fraîche
- 5 eieren
- 3 citroenen
- 2 el maanzaad
- 400 g zelfrijzend bakmeel
- 1 mespunt zout
- 200 g mascarpone (verse kaas, bakje 250 g)
- 160 g lemon curd (pot à 320 g)
- 430 g rolfondant (1 wrap)
- 300 g gele en groene marsepein (set 4 kleuren, pak 600 g)
- 2 el poedersuiker
- 45 g kleurstofstiften
- 2 bakvormen (Ø 23 cm)
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvormen in met boter. Klop de boter en suiker met de mixer in 5 min. licht en luchtig. Voeg de crème fraîche toe en mix nog 5 min. Voeg al kloppend 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen.
- Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil. Mix het rasp en maanzaad door het beslag. Zeef het bakmeel en zout boven het beslag en spatel erdoor. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de cakes ca. 30 min. onder elkaar in de oven gaar. Wissel halverwege.
- Controleer na 25 min. of de cakes gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan zijn de cakes gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. in de vorm afkoelen. Stort de cakes op een rooster en laat in 45 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bestrijk de bovenkant van 1 cake met de mascarpone en lemoncurd, en leg de andere cake erop. Rol de fondantwrap uit en bekleed de taart ermee. Rol de marsepein op een met de poedersuiker bestoven werkblad uit tot 2 dunne lappen. Teken paaseitjes op een vel papier en knip uit. Leg als een sjabloon op de gekleurde marsepein en snijd de eitjes uit. Plak de eitjes met wat water op de taart en decoreer de taart naar keuze met de kleurstofstiften.
Bewaartip:
Je kunt de taart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
-
paastaart met mango en kokos
- 5 eieren
- 25 g boter
- 180 g zelfrijzend bakmeel
- ½ tl zout
- 2 tl vanillearoma
- 160 g witte basterdsuiker
- 275 g verse mangostukjes
- 1 limoen (schoongeboend)
- 200 g MonChou (verse roomkaas)
- 1 tube gele kleurstof
- ½ tl blauwe kleurstof (tube)
- 100 g geraspte kokos
- 6 el fruitspread abrikoos
- 12 decoratiebloemetjes (doosje 300 g)
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Leg de eieren in een kom en schenk er een laag warm water op. Laat 5 min. staan. Zo komen de eieren en de kom op temperatuur.
- Vet de bakvormen in met de boter en bestrooi met 15 g bakmeel. Beweeg de vormen zodat het meel gelijkmatig wordt verdeeld. Schud het overtollige meel eruit.
- Neem de eieren uit de kom en schenk het water eruit. Droog de kom af en breek de eieren erboven. Voeg het zout en de vanillearoma toe. Klop de eieren met een mixer 8 min. Voeg tijdens het kloppen lepel voor lepel de suiker toe. Blijf kloppen tot een stevig, lichtgeel schuim ontstaat.
- Zeef de rest van het bakmeel boven het eimengsel en spatel het er voorzichtig door. Verdeel het (biscuit)beslag over de 2 bakvormen en bak ca. 30 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat de taartbodems in de vorm 1 uur afkoelen.
- Pureer de mango met de staafmixer. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Meng de mangopuree, het limoenrasp en -sap door de roomkaas.
- Knijp de tube gele kleurstof leeg in een schaal en meng de blauwe kleurstof erdoor, zodat het groen wordt. Meng de geraspte kokos door de kleurstof. Eerst met een vork en wrijf daarna de kokos tussen je handen, zodat het mooi groen wordt.
- Neem de taartbodems uit de vorm en snijd beide overlangs in 2 lagen. Bestrijk 3 van de 4 taartlagen met de fruitspread en vervolgens met de mangovulling in een laag van ca. ½ cm dik. Stapel de bestreken lagen op elkaar en leg de onbestreken laag erbovenop.
- Bestrijk de taart rondom met een paletmes met de rest van de mangovulling. Bestrooi de taart rondom met de groene kokos. Verdeel de decoratiebloemetjes over de taart.
Variatietip:
Je kunt ook nog paaseitjes tussen de bloemetjes zetten om de taart een extra paastintje te geven.
pannenkoekjes met zoet spiegelei
Ingrediënten
- 400 g mix voor American pancakes (pak)
- 400 ml melk
- 2 eieren
- 40 g boter
- 12 el vanillekwark
- 12 abrikozen op appelsap (pot 370 g)
- Doe de mix voor pancakes in een beslagkom en klop met een garde de melk erdoor tot een glad beslag ontstaat. Breek de eieren erboven en roer ze erdoor.
- Verhit 1 tl boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin 3 pancakes van Ø 8 cm doorsnede in 5 min. bruin en gaar. Bak zo ook de overige pancakes. Houd warm onder aluminiumfolie.
- Leg op elk bord 3 pancakes. Garneer elke pancake met 1 el kwark en een abrikoos.
Reactie plaatsen
Reacties
DEZE PAGINA MOET WEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!